Symptomen ziekte van Ménière
De Ménière symptomen: duizeligheidsaanvallen

Klinisch gezien worden de symptomen van de ziekte van Ménière of het syndroom van Ménière in 3 stadia onderscheiden. In het beginstadium van de aandoening staan vooral de aanvallen van draaiduizeligheid op de voorgrond. Deze gaan meestal gepaard met misselijkheid of braken en soms ook met vagale reacties (reacties van de tiende hersenzenuw, de vaguszenuw) zoals bleek worden en zweten. Verlies van het bewustzijn treedt niet op. Een volheids- of drukgevoel in het oor of langs 1 zijde van het hoofd kan deze periode voorafgaan. Een duizeligheidsaanval zoals hierboven beschreven kan heel lang duren en kan ontzettend heftig zijn voor een patiënt met de ziekte van Ménière. Vaak is het zo dat mensen met de Ménière ziekte tijdens zo’n Ménière aanval niets anders kunnen dan met de ogen dicht op bed liggen en wachten tot de aanval voorbij gaat. Na een heftige Ménière aanval kunnen patiënten nog dagen en soms zelfs weken last houden van duizeligheid, als na-effect van de Ménière aanval. Een goede ziekte van Ménière behandeling zou, mede vanwege deze heftige aanvallen, meer dan welkom zijn.

De Ménière symptomen: gehoorverlies

Tijdens en na een Ménière aanval is het gehoor van de patiënt gedaald. Meestal herstelt het gehoor zich na de aanval. Het gehoorverlies is dus fluctuerend of schommelend. In de periode tussen de aanvallen in kan het dus voorkomen dat er geen afwijkingen bij onderzoek worden gevonden, wat een goede ziekte van Ménière behandeling extra gecompliceerd maakt. Naarmate de aandoening verder evolueert, wordt ook het gehoorverlies duidelijker. Hier is eigenlijk niets aan te doen. Het enige wat een patiënt met gehoorverlies kan doen, is het aan laten meten van een hoortoestel. Helaas is dit alleen maar een oplossing voor de Ménière symptomen en niet voor de kern van het probleem van de Ménière ziekte.

De Ménière symptomen: oorsuizen (tinnitus)

Een derde Ménière symptoom bij het syndroom van Ménière of de ziekte van Ménière is oorsuizen. Oorsuizen nemen zeer sterk toe tijdens een aanval van de ziekte van Ménière en kunnen na een aanval weer afzwakken. Helaas gaan oorsuizen na een aanval vaak nooit meer helemaal weg. Soms slaan oorsuizen ook over op het andere oor in het geval van een Ménière aanval bij één oor, waardoor de patiënt aan beide kanten van het hoofd last heeft van oorsuizen. Dit is erg vermoeiend voor een patiënt. Simpele zaken zoals hoofdrekenen of lezen worden hierdoor ernstig verstoord. Ook komen patiënten vanwege de oorsuizen niet altijd meer makkelijk uit hun woorden en kunnen patiënten verstrooid over.

Conclusie

De ziekte van Ménière kent drie bekende Ménière symptomen: ernstige duizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen. Deze drie Ménière symptomen bij elkaar zijn zeer vermoeiend voor een patiënt en kunnen een zeer grote impact hebben op het leven van een patiënt. Een goede ziekte van Ménière behandeling is daarom ook welkom, want er is nog geen goede ziekte van Ménière behandeling gevonden die de kern van het probleem aanpakt.


Post Comment