Het vochtgehalte in je woning onder controle houden

Het vochtgehalte in je woning onder controle houden

Iedere woning heeft een bepaald vochtgehalte. Het is belangrijk dat het gehalte niet te hoog is. Als dat wel het geval is, dan kan dat schade toebrengen aan je gezondheid en aan de staat van je woning.

Bovendien hebben mensen met COPD sneller last van een te hoog vochtgehalte dan mensen die de ontsteking aan de luchtwegen niet hebben. Heb je dus COPD of heb je regelmatig mensen over de vloer die het hebben? Dan is het nog eens extra belangrijk om ervoor te zorgen dat het vochtgehalte in je woning niet te hoog wordt.

Overigens zijn er naast het nemen van maatregelen om het vochtgehalte in je woning onder controle te houden ook nog allerlei hulpmiddelen ontwikkeld die de behandeling van COPD kunnen verbeteren. Mocht je hier meer informatie over willen lezen, dan kan dat onder andere op de volgende website: https://www.chiesi-college.nl/Spirometrie.

Zoals je nu al door hebt, is dus erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je het vochtgehalte in je woning onder controle houdt. Maar hoe doe je dat?

Ventileren en luchten

Zorg er om te beginnen voor dat je dagelijks je woning lucht en daarnaast vierentwintig uur per dag ventileert. Luchten betekent dat je de ramen en deuren open zet en op die manier je woning van verse lucht voorziet. Ventileren houdt in dat je bijvoorbeeld ventilatieroosters bij de ramen laat aanbrengen, zodat er dag en nacht geleidelijk frisse lucht je woning in kan komen.

Wassen

Wanneer je de schone kleren in je huis laat drogen, heeft dat gevolgen voor het vochtgehalte in huis. Het is daarom veel beter om de was in de buitenlucht te laten drogen. Dit is overigens niet alleen een goede maatregel om het vochtgehalte in je woning lager te houden. Je zult namelijk merken dat door de wind je kleding in de buitenlucht ook veel sneller droogt dan wanneer je de was binnenshuis te drogen zou hangen.

Isoleer je woning

Vroeger werden huizen ongeïsoleerd opgeleverd. Dit bracht allerlei problemen met zich mee, zoals bijvoorbeeld schimmelgroei op de spouwmuren, een nat dak en een hoog vochtgehalte in de kruipruimte. Aannemers hebben in de loop der jaren woningen daarom steeds beter geïsoleerd en daarmee veel van netgenoemde ongemakken opgelost. De keerzijde van al die isolatiematerialen in je woning, is dat er nog maar weinig naden en kieren zijn waardoor er in je woning geventileerd kan worden. Daarom is het eerder genoemde ventileren zo belangrijk. Echter, wanneer je woning nog niet geïsoleerd is, loont het zeker om dat te laten doen. De woning zal niet alleen minder vochtig worden, maar ook minder warm. Hierdoor neemt de kans op condensatie af, wat voor een lager vochtgehalte in je woning zorgt.

Maak gebruik van een afzuigkap

Of je nu gaat douchen of gaat koken, zorg altijd dat er een afzuigkap aanstaat. Op die manier wordt de vochtige lucht van bijvoorbeeld rijst dat in water wordt gekookt direct naar buiten afgevoerd. Datzelfde geldt bij het nemen van een douche. Zet de afzuiger aan zodat de warme en vochtige damp van het douchen zo snel mogelijk je woning via de afzuiging verlaat. Tenslotte is het aan te raden om ,nadat je gedoucht hebt, de douche af te drogen zodat het water wat nog op de wanden en op de grond zit niet verdampt en daarmee het vochtgehalte in je woning niet verhoogd wordt.

Share This Post

Post Comment