Waar is gentamicine therapie voor nodig?
Gentamicine therapie is een vorm van therapie die vaak gebruikt wordt voor patiënten van de ziekte van Ménière. De ziekte van Ménière is een ziekte waarbij patiënten last hebben van aanvallen van duizelingen in combinatie met enorme misselijkheid en braken. De aanvallen kunnen uren duren en de duizelingen kunnen na een aanval nog dagen tot weken blijven spelen bij een patiënt. Deze aanvallen zijn zeer heftig en kunnen gehoorverlies en oorsuizen tot gevolg hebben. De gentamicine therapie kan helpen om deze aanvallen te voorkomen. Deze therapie kan echter alleen worden toegepast als de ziekte van Ménière in slechts één oor voorkomt. Voor patiënten waarbij de ziekte in beide oren voorkomt, is deze therapie helaas geen optie. Hieronder vertellen we meer over gentamicine therapie.
Wat gebeurt er bij gentamicine therapie?
Bij gentamicine therapie wordt er antibioticum in het middenoor gespoten. Deze antibioticum zorgt ervoor dat de trilhaartjes van het evenwichtsorgaan worden vernietigd, waardoor het evenwichtsorgaan in het oor niet meer werkt. Hierdoor worden duizelingen voorkomen. Sterker nog: in bijna alle gevallen van behandeling in de vorm van gentamicine therapie komen aanvallen van de ziekte van Ménière niet meer voor. Deze therapie werkt dus zeer goed. Bij een te hoge dosering van deze therapie is het echter wel zo dat het andere oor (het goede oor) ook beschadigd kan raken. Het is dus noodzakelijk dat dit oor na de therapie gecontroleerd wordt.
Een beter leven
Gentamicine therapie heeft een betere levenskwaliteit tot gevolg: iets waar veel patiënten van de ziekte van Ménière heel veel voor over hebben. Na deze therapie kunnen veel patiënten hun normale leven weer oppakken, terwijl dit voor de therapie ondenkbaar zou zijn geweest. Bovendien vindt er vaak verbetering van het gehoor op na deze therapie. Dit is zeer welkom, omdat veel mensen gehoorschade oplopen door de aanvallen van de ziekte van Ménière.