Wat is de ziekte van Ménière?

Wat is de ziekte van Ménière?
De ziekte van Ménière is een aandoening die zich kenmerkt door drie symptomen die samen de ziekte van Ménière vormen. Deze symptomen zijn: duizeligheid, oorsuizen (tinnitus) en gehoorverlies. Bij de ziekte van Ménière vinden ernstige aanvallen plaats. Tijdens een aanval van de ziekte van Ménière krijgt de patiënt last van enorme duizelingen en wordt de patiënt vaak zo misselijk dat hij ervan moet braken. Een patiënt kan tijdens een Ménière aanval vaak niets anders dan op bed liggen en wachten tot de aanval over is. Een aanval kan nog dagen en zelfs nog weken effect hebben op de patiënt, omdat de duizelingen na een aanval nog heel lang kunnen blijven hangen.

Waar wordt de ziekte van Ménière door veroorzaakt?
Bij de oorzaak van de ziekte van Ménière wordt vaak gesproken over ‘lekkage in het oor’. De vloeistoffen endolymfe en perilymfe die allebei in het oor voorkomen, worden normaal gesproken van elkaar gescheiden gehouden in het oor. Echter, bij de ziekte van Ménière komen deze vloeistoffen met elkaar in aanraking, wat voor een soort ‘kortsluiting in de hersenen’ zorgt. Er wordt hierdoor verkeerde informatie naar het evenwichtscentrum van de hersenen gestuurd, met duizelingen als gevolg. Ook worden de haarcellen in het slakkenhuis van het oor beschadigd. Dit heeft slechthorendheid en oorsuizen (tinnitus) tot gevolg.

Heeft een aanval van Ménière blijvende gevolgen?
Ja, een Ménière aanval heeft zeker blijvende gevolgen. Zoals hierboven al genoemd werd, heeft een patiënt na een aanval van de ziekte van Ménière nog dagen tot weken last van duizelingen. Maar een ander blijvend gevolg van een aanval van de ziekte van Ménière is gehoorverlies en oorsuizen. Mensen kunnen blijvend gehoorverlies oplopen door een Ménière aanval en bovendien kunnen patiënten hun leven lang oorsuizen houden. Deze blijvende gevolgen hebben een grote invloed op het leven van patiënten met de ziekte van Ménière.

Share This Post

Post Comment