Wat zijn de symptomen van de ziekte van Ménière?

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Ménière?
De ziekte van Ménière kenmerkt zich in drie symptomen die bij vrijwel iedere patiënt voorkomen. Deze symptomen samen vormen de ziekte van Ménière, omdat deze symptomen opvallend vaak samen voorkwamen. Hieronder hebben we duidelijk op een rijtje gezet wat deze drie symptomen zijn.

Symptoom 1: duizelingen
Het eerste symptoom is duizelingen. Twee vloeistoffen die allebei in het oor zitten en normaal gesproken niet met elkaar in aanraking komen, komen nu wel met elkaar in aanraking. Hierdoor ontstaat er een soort kortsluiting in de hersenen en wordt informatie in het evenwichtscentrum van de hersenen verkeerd verstuurd. Hierdoor ontstaan duizelingen. Deze duizelingen beginnen bij een ernstige aanval van de ziekte van Ménière, waarbij de patiënt vaak zoveel last heeft van duizelingen dat hij er misselijk van wordt en ervan moet braken. Het enige wat een patiënt tijdens een ernstige aanval van de ziekte van Ménière kan doen, is op bed liggen met de ogen dicht en wachten tot de aanval over is. Deze aanvallen zijn vaak zo heftig dat patiënten dagen tot weken na de aanval last blijven houden van ernstige duizelingen.

Symptoom 2: gehoorverlies
Bij de ziekte van Ménière is er naast ‘lekkage in het oor’ ook sprake van beschadigde haarcellen in het slakkenhuis van het oor. Dit is de oorzaak voor het tweede en derde symptoom van de ziekte van Ménière. Gehoorverlies is een blijvend gevolg waar achteraf niets meer aan gedaan kan worden. Het enige wat een patiënt met gehoorverlies kan doen, is een hoortoestel laten aanmeten. Helaas is dit slechts een manier om een symptoom van de ziekte van Ménière te bestrijden, maar bestrijdt dit niet de ziekte zelf.

Symptoom 3: oorsuizen
Een derde oorzaak is oorsuizen. Ook dit wordt veroorzaakt door beschadigde haarcellen in het slakkenhuis van het oor. Hierdoor kan een patiënt zich vaak nog maar slecht concentreren en komt een patiënt vaak warrig over.

Share This Post

Post Comment