Ziekte van Ménière: wat dekt de zorgverzekering?

Ziekte van Ménière: wat dekt de zorgverzekering?

De oorzaak van de Ménière is niet bekend, het is dus (nog) niet mogelijk de ziekte te genezen. Wel zijn er medicijnen en behandelingen die de symptomen kunnen bestrijden. De drie meest voorkomende symptomen zijn: duizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen. Welke behandelmogelijkheden zijn er en wat dekt de zorgverzekering bij de ziekte van Ménière?

Medicijn: betahistine

Er zijn helaas nog geen medicijnen die de symptomen van de ziekte van Ménière volledig laten verdwijnen. Veel patiënten krijgen betahistine voorgeschreven als medicijn voorgeschreven als medicijn om de klachten te verminderen. De effectiviteit van bètahistine bij de behandeling van Ménière is echter nog niet bewezen. Het medicijn is alleen verkrijgbaar op doktersrecept en wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wel geldt hiervoor het verplichte eigen risico van de zorgverzekering. De kosten van het medicijn zijn afhankelijk van de sterkte en de fabrikant.

Gehoortoestel bij gehoorverlies

Bij ernstig gehoorverlies door de ziekte van Ménière kan een gehoortoestel een uitkomst zijn. In de basisverzekering is een vergoeding voor een gehoortoestel opgenomen, je krijgt hiermee 75% vergoed. Voor de extra kosten kun je een aanvullende verzekering afsluiten. De vergoeding van gehoortoestellen in aanvullende verzekeringen verschilt per zorgverzekeraar.

Prismabril tegen duizeligheid

Het evenwichtsorgaan van Ménière patiënten zorgt ervoor dat de ogen niet in symmetrische stand blijven staan, dit zorgt voor duizeligheid. Een prismabril zorgt ervoor dat de ogen in de juiste stand blijven staan, waardoor het evenwichtsorgaan minder belast wordt en patiënten met deze bril op minder tot geen duizeligheidsklachten hebben. De prismabril wordt helaas niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel is er in de aanvullende zorgverzekering vaak een vergoeding voor brillen opgenomen. Ook hierbij verschilt de vergoeding per verzekeraar. Let op: bij sommige zorgverzekeraars is de vergoeding voor prismabrillen bij de aanvullende verzekering uitgesloten.

Gentamicine-therapie

Gentamicine-therapie kan helpen bij patiënten waarbij de ziekte in slechts één oor voorkomt. Hierbij wordt het antibioticum gentamicine in het middenoor gespoten, waardoor de trilhaartjes in het evenwichtsorgaan vernietigd worden. Het evenwichtsorgaan in dat ene oor wordt daardoor uitgeschakeld. In de meeste gevallen zijn de klachten daarna over. Het evenwichtsorgaan in het andere oor neemt het gevoel voor evenwicht over. Deze behandeling wordt door de zorgverzekeraar vergoed – wel geldt ook hierbij weer het verplichte eigen risico.

 

Zorgverzekering vergelijken

Omdat de vergoedingen in aanvullende pakketten per verzekeraar verschillen, is het verstandig om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken. Zo kom je erachter welke zorgverzekering het best bij jouw zorgbehoeften past en waar jij het goedkoopst uit bent.

Share This Post

Post Comment